Kombu wodorosty morski 200g
Opis
Wodorosty Kombu (Laminaria japonica) to jadalna odmiana morskich wodorostów o długich liściach. Kombu uprawia się na szeroką skalę w Japonii i Korei, jest naturalnym źródłem glutaminianu sodu (przed wynalezieniem produkcji syntetycznej był głównym źródłem MSG) dodającym potrawom smaku umami (jeden z 5 wyczuwanych przez człowieka smaków, tzw. smak mięsny lub aminokwasowy, najwyżej ceniony smak w kuchni japońskiej i chińskiej). Wraz z katsuobushi (płatki bonito), kombu jest podstawowym składnikiem japońskich bulionów dashi będących podstawą japońskiej diety. Kombu używa się także w kuchnia koreańskiej (nazwa koreańska: dashima). Wysokiej jakości suszone Kombu jest zawsze pokryte białym nalotem, jest to sól morska pojawiająca się na liściach podczas suszenia. Produkty w oryginalnym firmowym opakowaniu. Skład: 100% wodorosty kombu (Laminaria).
Produkcja: Chiny.
Ostrzeżenie:
Produkt o wysokiej zawartości jodu: nie jest przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji. Bezpośrednia konsumpcja może prowadzić do zaburzeń tarczycy.
Skład:
suszone wodorosty kombu
Wartość odżywcza w: 100g
Wartość energetyczna: 1141kJ/ 273kcal
Tłuszcz: 0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g
Węglowodany: 60g
w tym cukry: 0g
Białko: 0g
Sól: 7,5g
Cechy produktu
Produkt chłodniczy | Nie |
Bez oleju palmowego | Tak |
Bez cukru | Tak |
Bez orzechów | Tak |
Bez soi | Tak |
Bezglutenowe | Nie |
Fair Trade | Nie |
Raw | Nie |
Ekologiczne | Nie |